De unieke Moon Trees game is sinds juni exclusief te spelen bij Klimbos Veluwe. Wij interviewden Locatie Manager Julian Schimmelpennink en vroegen hem de oren van het hoofd: Waarom Moon Trees? Hoe hebben jullie de game georganiseerd? En vooral, wat vinden de spelers? Julian vertelt: “Vooral volwassenen zijn verbaasd hoe fanatiek ze worden van het spel. Moon Trees is echt voor alle leeftijden.”

Jullie zijn de eerste Moon Trees locatie. Wat overtuigde jullie van de game?

“Een paar jaar geleden onderzocht een innovatieploeg van het Klimbos welke nieuwe activiteiten er mogelijk waren in het klimbos. Zo kwamen we bij Springlab terecht. Onze directie heeft samen met de directie van Springlab een constructie bedacht om een nieuw product op de markt te brengen. Klimbos Veluwe zou de testlocatie zijn. De visie van Springlab past heel erg bij onze visie; beide zoeken we naar manieren om mensen in beweging te krijgen met behulp van beleving. In het Klimbos is die beleving vooral dat je de bomen in gaat en dat je actief bezig bent in de natuur. Springlab wil ook graag mensen en jongeren in beweging krijgen. Dat hebben zij gerealiseerd door een actieve game te ontwikkelen die zo leuk is dat je vanzelf gaat bewegen.”

Wat maakt Moon Trees bijzonder?

“Zelfs de grootste volwassene kan zich weer een kind voelen. Echt iedereen gaat volledig op in het spel. Het is bijzonder hoe een relatief simpel concept mensen zo ongelooflijk actief maakt. Zelfs de volwassenen die echt niet van rennen houden gingen hollend door het bos. Wij hebben zelf in juni Moon Trees gespeeld als personeelsuitje en daarbij heb ik al onze collega’s voor het eerst echt zien rennen. Van Moon Tree naar Moon Tree. Ik was positief verrast hoe mensen zo ontzettend fanatiek worden van het spel. Dat komt denk ik door het wedstrijdelement dat erin zit. Het gevoel dat je heel dicht bij elkaar in de buurt zit en aan tijd gebonden bent, en ook dat anderen er met jouw Moon Trees vandoor kunnen gaan. Je wil toch winnen, zo steekt de mens in elkaar. Je kúnt je wel voortbewegen op een slakkentempo, maar je komt er snel genoeg achter dat je sneller bent als je rent.”

Buitenspellen voor kinderen | Moon Trees Challenge

 

Hoe hebben jullie Moon Trees georganiseerd?

“De leuke, gezellig drukke dagen zijn inmiddels begonnen. Ik draag de zorg voor de kwaliteit en veiligheid in dit park en ben verantwoordelijk voor het personeel en de dagelijkse zorg en aansturing van het Klimbos. Voor het Moon Trees spel verzorg ik voornamelijk de aansturing en coördinatie. Groepen kunnen bij ons via de website reserveren. Het is ook mogelijk om een kaartje aan de kassa te kopen, maar we zien dat de mensen toch liever reserveren. Dat is handig, want dan kan ik tijdig mensen inroosteren die zijn ingewerkt voor het spel. We hebben nu een club van tien medewerkers die zowel voor het klimbos inzetbaar is als voor Moon Trees. Gisteren begeleide een medewerker ’s ochtends een groepje bij Moon Trees, en daarna ging ze nog een paar uur in het Klimbos aan de slag. Die afwisseling vond ze heel leuk. Bij Moon Trees ben je meer betrokken bezig dan bij de Klimbos activiteit. In het Klimbos geven we instructie aan groepen, maar als ze gaan klimmen dan gaan ze zelfstandig door de routes heen. Bij Moon Trees ben je het volledige spel betrokken bij die groep. Onze medewerkers begeleiden het spel en geven tips. Wat zijn de spelers aan het doen, wie loopt er achter? Die kunnen we dan een extra handje op weg helpen. De designers van de game zorgen er straks ook voor dat de tussenscore continu op het grote dashboard in het speelgebied te zien is. Dan kunnen de teams dus in één oogopslag zien wie de meeste punten heeft. Dat maakt het spel nog dynamischer.”

Hoe reageren de mensen die het spel hebben gespeeld?

“Met name grotere groepen van zo’n acht tot tien personen reageren zeer positief. Ze zijn blij verrast door het actieve spel. Wat ik zo leuk vind, is dat vooral volwassenen zeggen dat ze niet hadden verwacht dat ze als een klein kind als een dolle door het bos zouden rennen om een paar bomen te jatten. Ze verwachten niet dat een game ze zo in beweging zou brengen. De kinderen zijn sowieso bloedenthousiast, die staan alleen maar te springen om nog een spelletje te kunnen spelen. Het allerleukste is het als je zelf een team meebrengt waartegen je kunt spelen. Bijvoorbeeld jouw gezin tegen een of twee bevriende gezinnen. Dat maakt de competitie nog leuker. Wat ook leuk is, is dat ze bij ons de bomen in kunnen. Dat element vonden de bezoekers erg leuk. Naast dat het een interactieve game is, sta je bij ons zonder er bij stil te staan ineens op vijf meter hoogte. Het is alsof het een soort onderdeel is van het wandelpad. We krijgen erg leuke reacties, ze vinden het een leuke beleving.”

Voor wie is Moon Trees?

“Moon Trees is geschikt voor een ontzettend brede doelgroep, het is echt voor alle leeftijden. Er is al een voetbalteam komen spelen, een hele familie en meerdere gezinnen tegen elkaar. Scholen en bedrijfsuitjes lenen zich hier natuurlijk ook perfect voor. Je kan al spelen vanaf vier personen (twee teams van twee personen), maar je kan tot wel zeven teams maken. Het leukste is het om de groepen niet al te groot te maken, bijvoorbeeld vier personen per team.”

Speel Moon Trees wie weet word jij de Moon Trees Hero! | Moon Trees Challenge

 

Hoe wordt het spel gespeeld?

“Iedereen probeert op zijn eigen manier tactisch te spelen. Het ene team besluit iemand bij Borag (een van de Moon Trees red.) neer te zetten en een paar spelkasten bezet te houden, zodat een ander alleen maar nieuwe kasten langs hoeft te gaan. Een andere bekende techniek is dat teams een timer zetten om de twee of drie minuten die aangeeft wanneer ze weer grondstoffen kunnen verzamelen bij de Moon Trees. Zo gebruiken teams allemaal hun eigen tactiek. We hanteren tot nu toe twee manieren om het spel te spelen: de eerste manier is dat we twee korte spellen spelen van twintig minuten. Tijdens het eerste spel krijgen ze dan een idee krijgen van hoe het spel werkt. Bij het tweede spel kunnen ze dan juist tactischer spelen. De andere optie is het langdurige spel van drie kwartier waarbij de teams van tevoren vijf minuten de kans krijgen om te overleggen. Dan kunnen ze vooraf een tactiek bedenken en bedenken hoe ze elkaars sterke punten in kunnen zetten.”

Hoe speel je het spel met kinderen?

“Als je het spel speelt met kinderen is het beter om het stapsgewijs op te bouwen. We beginnen dan met een simpel spel en breiden uit naar moeilijker en actiever. We leggen eerst uit wat het doel is van het spel en hoe ze een Moon Tree voor zichzelf kunnen winnen. Dan gaan we voor het eerst spelen. Ze ontdekken dan hoe het werkt met veroveren en de puntentelling. Na twintig minuten stopt het spel en krijgen ze uitleg over hoe ze elkaars bomen kunnen veroveren en hoe ze kunnen omgaan met een ramp in de game, zoals een aardbeving. De Moon Trees verbruiken dan sneller hun grondstoffen en hebben meer zorg nodig. Moon Trees is al leuk voor kinderen van een jaar of zes/zeven, maar net zo goed zestien/ zeventien. In het voorjaar was er een schoolgroep van die leeftijd en die kids gingen stuk voor stuk allemaal rennend door het bos. Het is echt bijzonder hoe Moon Trees iedereen in beweging brengt.”

Feestelijke kick-off Moon Trees in Klimbos Veluwe

Zelf een Moon Trees locatie worden? Neem contact op met voor meer informatie.

Meer informatie