Kinderen spelen steeds minder buiten. Niet gek met zoveel aantrekkelijke indoor games en Snapchat filters. Maar hoe maak je die – in de ogen van kinderen misschien wel saaie – buitenlucht aantrekkelijk? Een oud adagio lijkt ook hier te passen. Een betere wereld begint bij jezelf. “Als volwassenen zelf geen tijd nemen om te ontspannen en tijd buiten door te brengen, zullen hun zoons en dochters dat ook minder doen”.

Monkey see, monkey do

Hoe komt het dat kinderen niet zo snel meer naar buiten gaan? Volgens een onderzoek van Jantje Beton onder 1500 ouders kan het eraan liggen dat ‘ouders uit de hoogste sociale klasse zelf de minste tijd buiten doorbrengen in hun vrije tijd.’ Oeps. Een slecht voorbeeld, doet dus slecht volgen.

“Je ziet dat ouders die, van vroeger uit, minder gewend zijn om buiten te spelen, hun kinderen ook minder stimuleren om buiten te spelen. En zo wordt het een probleem van generatie op generatie,” aldus Dave Ensberg-Kleijkers, Directeur Jantje Beton. “Ouders zijn druk en hebben geen tijd meer om met hun kinderen naar buiten te gaan of te spelen. Kinderen volgen hun ouders; dat zie je bijvoorbeeld ook bij smartphonegebruik. Als volwassenen zelf geen tijd nemen om te ontspannen en tijd buiten door te brengen, zullen hun zoons en dochters dat ook minder doen. Ze gaan dan in plaats daarvan maar binnen zitten gamen.”

Bron: artikel over het onderzoek van Jantje beton op nu.nl

Een ongezonde levensstijl dus niet alleen voor de kinderen, maar ook voor volwassenen. Ouders zijn vaak te beschermend en laten hun kinderen daarom minder snel buitenspelen. Ensberg-Kleijkers legt uit: “We zien dat deze ouders beschermender zijn over hun kind en zelf weinig buitenspeelden toen ze jong waren. Als je zelf die ervaring niet hebt, moedig je je kind minder aan.” Moet je je kinderen het schermkijken dan helemaal ontzeggen? Dat is ook weer niet nodig volgens Ensberg-Kleijkers, maar we moeten er wel bewuster afspraken voor maken. “Je kan bijvoorbeeld zeggen dat tegenover één uur gamen, één uur buitenspelen moet staan.”

Kinderhersenen in beweging

“Bewegen, zeker in de buitenlucht, heeft zo veel effecten voor je brein en je lichaam. Als we alleen maar stil zouden zitten, zou onze gezondheid in alle opzichten achteruit hollen. Maar de hersenen van een opgroeiend kind zijn ook nog eens volop in beweging en moeten zich ontwikkelen,” Legt healthcoach Martin Pet van Lifeguard uit. “Door buiten te spelen, leer je bijvoorbeeld hoe sociaal met elkaar omgaan precies werkt. Dat is kennis waar je de rest van je leven profijt van hebt. En hoewel de naam anders doet vermoeden, is dat geen kennis die kinderen op sociale media echt meekrijgen.” 

Hoogleraar Biopsychologie van de Open Universiteit, Renate de Groot onderstreept deze visie: “Niet bewegen heeft een grote impact op de ontwikkeling van de cognitieve functies. Als die ontwikkeling achterblijft, kan een kind daar levenslang de gevolgen van ondervinden – te beginnen met de schoolprestaties. Bij kinderen heeft het bewegen vooral effect op de ontwikkeling van de prefrontale cortex, waar vooral de executieve functies worden aangestuurd”, aldus De Groot, die al langere tijd onderzoek doet naar het verband tussen bewegen en het effect dat dit op de ontwikkeling van kinderen heeft. “Dan moet je dus denken aan plannen en organiseren. Ook de rekenvaardigheden worden in dit deel van het brein aangestuurd.” Ouders moeten hier volgens De Groot het voortouw in nemen: “Met vrij weinig inspanning kan je een grote positieve invloed uitoefenen op de rest van het leven van je kinderen.”

Gelukkig gaat het de goede kant op. Er is steeds meer aandacht voor gezond leven en wellness van zowel scholieren als werknemers, een trend die ongetwijfeld ook invloed zal hebben op het gezinsleven. Maar hoe maak je buitenspelen leuk voor het hele gezin?

Buitenspelen… voor volwassenen!

De missie van Moon Trees is om mensen wereldwijd in beweging te krijgen, jong én oud. Vandaar de aangename verbazing bij Ciaran Barsema, directeur Springlab Forest, toen bleek dat Moon Trees écht een spel bleek voor alle leeftijden en voor het hele gezin.

“Als je een activiteit voor 6 jarigen hebt dan vindt een puber dat nooit leuk. Of het is niet uitdagend genoeg”, aldus Barsema. “Moon Trees is een combinatie van grondstofmanagement, strategie, actie en snelheid. Hierdoor herkennen verschillende generaties elementen van games en bordspellen in Moon Trees, zowel liefhebbers van computergames als van Kolonisten van Catan. Wij zien dat iedereen het op zijn eigen niveau van 6 tot 60 het leuk vindt om te doen. Dat is toch bijzonder.”

Speel Moon Trees wie weet word jij de Moon Trees Hero! | Moon Trees Challenge

Spel voor jong en oud

Inmiddels wordt het spel met veel passie gespeeld door jong èn oud. Of dit nu voor een vader-zoon uitje is, een familiedag, of een teambuildingsevent waar collega’s elkaar beter leren kennen. De frisse buitenlucht, gecombineerd met innovatieve gametechnologieën en het natuurlijke decor van de locaties bij Zandziebar, Klimbos Veluwe, Flevonice, of het uitzicht op de Matterhorn bij Forest & Fun Park Zermatt, dompelen je onder in een real life game met een avontuurlijke omgeving die zowel het brein, als de zintuigen prikkelt. 

Is het voor sommige ouders niet al te laat? “Nee hoor, aangezien het spel in teamverband gespeeld wordt, kunnen ook oudere en minder fitte deelnemers het spel prima meespelen. Door in een team slim samen te werken is er voor iedere deelnemer wel een passende rol weggelegd en beleeft iedereen veel plezier aan het spel.”

Wil jij met jouw familie of jouw collega’s Moon Trees komen spelen? Stel zelf je teams samen! http://moontrees.nl/actief-dagje-uit/

Meehelpen aan de toekomst

Ook een Moon Trees locatie worden? Dat kan! Wordt een nieuwe locatie begin 2020 en breidt uw doelgroep én uw seizoen uit met de outdoor recreatietrend van de komende jaren.

Meer Lezen?

Eerder deze zomer kwam het meest recente onderzoek van Jantje Beton naar buiten. De cijfers waren schokkend: het aantal kinderen dat dagelijks buitenspeelt is inmiddels gedaald naar 14%. Van de 1,2 miljoen kinderen op de basisschool zijn dat er dus zeker een miljoen die niet dagelijks buitenspelen. Sterker nog, 1 op de 7 kinderen speelt helemaal nooit buiten. Hoe is het zover gekomen en wat kunnen we eraan doen? Lees het in deel 1 van onze blog.

Bronnen:

https://www.nu.nl/binnenland/5926179/onderzoek-15-procent-van-de-nederlandse-kinderen-speelt-nooit-buiten.html

https://www.nu.nl/weekend/5926371/jantje-beton-tegenover-een-uur-gamen-moet-een-uur-buitenspelen-staan.html

https://www.ad.nl/binnenland/vooral-kind-van-hoogopgeleide-ouders-speelt-nooit-buiten~ae810724/

https://jantjebeton.nl/projecten/kinderen-spelen-dramatisch-minder-buiten

https://www.sportenstrategie.nl/sportinnovatie/buitengame-moon-trees-laat-gamers-in-een-bos-rennen-en-klimmen/