Eigenschappen van het spel

Speelmateriaal

Doel van het spel

Het doel van het spel is om in 45 minuten zoveel mogelijk punten te verdienen. Dat doe je door Moon Trees te veroveren. Tijdens het spel verdien je als team grondstoffen, in de vorm van munten, met de Moon Trees die je veroverd hebt. Daarnaast geeft ook Borag regelmatig grondstoffen voor de teams uit. Dus hou alle Moon Trees goed in de gaten!

In het bos staan 21 Moon Trees van 3 niveaus. De ene Moon Tree is makkelijk te bereiken en te verzorgen, de andere moeilijker. Moon Trees van niveau 1 zijn 100 punten waard, van niveau 2 200 en niveau 3 zelfs 300. Hoe hoger het niveau van de Moon Tree, hoe meer grondstoffen deze ook uitgeeft.

Maar let op! Verzorg je Moon Trees goed en voorkom zo dat ze door een ander team gestolen kunnen worden. Na afloop van het spel worden de punten geteld op basis van het aantal Moon Trees dat jouw team in het bezit heeft en de duur dat ze van jullie waren. Het team dat erin slaagt de meeste punten te scoren wint het spel en worden de Moon Trees Helden.

Hoe speel je het spel

Nu weten jullie wat het doel van het spel is, maar hoe speel je het spel eigenlijk? Dat wordt hier stap-voor-stap uitgelegd.

Voorbereiding

Kies met je team een eigen teamkleur en trek jouw outfit aan in de gekozen kleur. Elk teamlid ontvangt tevens een eigen amulet van de spelleider. Meer heb je niet nodig, op een goede strategie na. Denk daar alvast goed over na terwijl je naar De Open Plek toe loopt met je team.

Voordat we met het spel beginnen mag 1 speler per team inchecken bij Borag voor jullie eerste grondstoffen. Verdeel deze munten onder de teamleden. Als iedereen weer terug is op de Open Plek start het spel.

Een vrije Moon Tree herkennen

Een vrije Moon Tree is een Moon Tree die niet van een team is en dus gewonnen kan worden door jouw team. Zo herken je een vrije Moon Tree:

 1. De grondstofringen zijn leeg en geven aan wat de Moon Tree wil hebben
 2. De grote vlakken twinkelen in alle teamkleuren
 3. De amuletring animeert in de verschillende teamkleuren

Een Moon Tree voor jouw team veroveren

Om een vrije Moon Tree voor jouw team te veroveren moet je het volgende doen:

 1. Hou eerst jouw amulet tegen de amuletring aan. Nu weet de Moon Tree dat je er bent. De grote vlakken pulseren in jouw teamkleur.
 2. Hierna vul je de Moon Tree met de grondstoffen die de Moon Tree wil hebben.
 3. Er zijn 3 soorten grondstoffen, namelijk zon, water en aarde.
 4. Let op: Doe dit wel vlot, want anders komen de munten er weer uit en moet je opnieuw beginnen!
 5. Als de Moon Tree gevuld is met alle grondstoffen die de Moon Tree wil hebben, krijgen de vlakken van de boomcomputer de kleur van jouw team.
 6. Gefeliciteerd, de Moon Tree is nu van jullie!

Jouw Moon Trees verzorgen

Het is belangrijk om goed voor jullie Moon Trees te zorgen zodat de Moon Trees jullie grondstoffen teruggeven en andere teams jullie Moon Trees niet kunnen stelen. Om jullie Moon Trees te verzorgen moet je het volgende doen:

 1. Hou eerst jouw amulet tegen de amuletring aan. Nu weet de Moon Tree dat je er bent en de grote vlakken pulseren in jouw teamkleur.
 2. Hierna vul je de Moon Tree bij met de grondstoffen die niet helemaal gevuld zijn.
 3. Je kunt de Moon Tree ook extra grondstoffen geven om een buffer aan te leggen.
 4. Zolang de Moon Tree een buffer heeft zal de Moon Tree grondstoffen produceren.
 5. Is het buffer op en loopt de Moon Tree leeg dan stopt de Moon Tree met het produceren van grondstoffen en kan de Moon Tree gestolen worden door een ander team.

Grondstoffen ophalen

Zie je de amuletring op jouw Moon Tree draaien? Dat betekent dat er grondstoffen voor je klaarliggen! Om de grondstoffen eruit te halen moet je het volgende doen:

 1. De kleuren van de draaiende amuletring geven aan welke grondstoffen er voor je klaarliggen.
 2. Hou je amulet tegen de amuletring aan.
 3. De amuletring gaat nu nog sneller draaien.
 4. Hou je handen onder het gat om de munten op te vangen.
 5. Als de amuletring uit gaat zijn alle munten eruit.

Grondstoffen ophalen bij Borag

Niet alleen de Moon Trees die jullie veroverd hebben geven jullie grondstoffen. Borag, de opperboom, geeft elk team ook regelmatig extra grondstoffen. Zie je de verschillende kleuren ringen op Borag? Hou de ring met de kleur van jouw team in de gaten of er grondstoffen voor jullie klaarliggen! Om de grondstoffen eruit te halen moet je het volgende doen:

 1. Wanneer je ziet dat de ring langzaam volloopt is Borag grondstoffen aan het produceren.
 2. Als de ring in jouw teamkleur helemaal gevuld is dan liggen er grondstoffen klaar om op te halen!
 3. Hou je amulet tegen de amuletring van Borag aan.
 4. De amuletring gaat nu draaien.
 5. Hou je handen onder het gat om de munten op te vangen.
 6. Als de amuletring uit gaat zijn alle munten eruit.
 7. Zorg wel dat je de grondstoffen op tijd ophaalt, want anders vervallen ze! Dan moet je weer een tijdje wachten voordat er weer nieuwe grondstoffen klaarliggen.

Een Moon Tree stelen

Zit de Moon Tree niet meer helemaal vol en knipperen één of meer van de grondstofringen? Dan betekent dat het team niet goed voor hun Moon Tree gezorgd heeft en dat die Moon Tree gestolen kan worden! Om een Moon Tree te stelen moet je het volgende doen:

 1. Je ziet dat de Moon Tree van een ander team niet meer helemaal vol zit.
 2. Hou je amulet tegen de amuletring aan.
 3. Vul nu de Moon Tree bij met de grondstoffen die niet helemaal gevuld zijn.
 4. Zijn alle grondstoffen die de Moon Tree nodig heeft weer vol? Dan kleuren de lichtjes van de panelen in jouw teamkleur.
 5. Goed gedaan! De Moon Tree is nu van jouw team.
 6. Je kunt de Moon Tree meteen ook extra munten geven zodat de Moon Tree een tijdje veilig is.

Rampen

Wat! Rampen!? Ja, na een tijdje zullen de Moon Trees ook getroffen worden door rampen. Deze rampen hebben effect op hoe snel grondstoffen van de Moon Trees leeglopen. Maar gelukkig geven de Moon Trees en het scherm op de Open Plek het ook aan als er een ramp aan komt.

Er komt een ramp aan

Als er een ramp aankomt dan geven de Moon Trees dit kort van tevoren aan door alle grondstofringen regelmatig drie korte lichtflitsen te laten geven. Als je deze lichtflitsen ziet, let dan goed op en houd het scherm op de centrale plek in de gaten.

Er gebeurt een ramp

Na een tijdje stoppen de lichtflitsen en vindt er een ramp plaats. Er zijn 3 soorten rampen. Elke ramp heeft invloed op een bepaalde grondstof. Tijdens een ramp loopt een bepaalde grondstof die de Moon Trees nodig hebben sneller leeg.

Zonsverduistering

Een zonsverduistering werpt een verschrikkelijke schaduw over het Moon Trees bos. Hier hebben alleen de Moon Trees die zon nodig hebben last van. Tijdens een zonsverduistering gaan de zon grondstofringen snel knipperen. Dat betekent dat de zon grondstofringen tijdelijk extra snel leeglopen. Zorg tijdens een zonsverduistering dus extra goed voor jouw Moon Trees die zon als grondstof nodig hebben!

Droogteperiode

Het Moon Trees bos wacht een grote ramp. Er breekt namelijk een droogteperiode aan. Hier hebben alleen de Moon Trees die water als grondstof nodig hebben last van. Tijdens een droogteperiode gaan de water grondstofringen snel knipperen. Dat betekent dat de water grondstofringen tijdelijk extra snel leeglopen. Zorg tijdens een droogteperiode dus extra goed voor jouw Moon Trees die water als grondstof nodig hebben!

Aardbeving

Het Moon Trees bos wordt geteisterd door een enorme aardbeving, red snel alle dieren en stop de aardbeving. Hier hebben alleen de Moon Trees die aarde als grondstof nodig hebben last van. Tijdens een aardbeving gaan de aarde grondstofringen snel knipperen. Dat betekent dat de aarde grondstofringen tijdelijk extra snel leeglopen. Zorg tijdens een aardbeving dus extra goed voor jouw Moon Trees die aarde als grondstof nodig hebben!

Einde van het spel

Zijn alle lichtjes van de boomcomputers uit? Dan zijn de 45 minuten speeltijd om. Kom dan allemaal naar de Open Plek! Lever aan het eind van het spel alle speelmaterialen in.

De score van jouw team bestaat uit:

Na afloop van het spel kan je op moontrees.nl zien op welke plekken je Moon Trees nog meer kunt spelen.