Springlab Forest brengt met gametechnologie mensen in beweging in de bossen

Moon Trees, de meest geavanceerde buitengame voor in de natuur, is een feit

Na Pokémon GO is er eindelijk weer een buitengame op de markt. En ditmaal van Nederlandse makelij. De makers van de game, Springlab en Klimbos Nederland – samen vertegenwoordigd in Springlab Forest – hebben een belangrijke stap gezet in het buitenshuis in beweging krijgen van mensen. Hun gezamenlijke innovatie, genaamd Moon Trees, werd op 6 juni gelanceerd in Klimbos Veluwe in Apeldoorn. Moon Trees is de eerste buitengame, gebaseerd op de meest recente gametechnologie, die gespeeld wordt in de bossen. Een wereldprimeur!

Waardevolle rol van gametechnologie

Tijdens de officiële kick-off van Moon Trees werd stilgestaan bij de rol en de waarde van gametechnologie bij het in beweging krijgen van mensen. Dr. Monique Simons, onderzoeker Digitale (Game) Technologie voor Gezond Stedelijk Leven aan de Universiteit in Utrecht, gaf een presentatie over de betekenis van games voor gezond bewegen. Monique Simons; “Door gebruik te maken van de kracht en het plezier van technologie en games, kan gezond gedrag niet alleen de gemakkelijkere optie worden, maar ook de leukere optie.” Wethouder van Gemeente Apeldoorn Mark Sandmann verrichte de officiële openingshandeling. “Moon Trees is een technologisch hoogstandje van verschillende regionale ondernemers. Iets waar je als Gemeente Apeldoorn bijzonder trots op kan zijn.” aldus Mark Sandmann.

Mensen in beweging krijgen

Dat gametechnologie een waardevolle rol kan spelen bij het in beweging krijgen van mensen heeft Springlab al in eerdere projecten bewezen. Zij brachten eerder met Active Cues Tovertafel mensen met dementie in beweging en maakten met Flo fietsen door de binnenstad tot een groene golf. Jan- Paul de Beer, chief bij Springlab, heeft een duidelijke missie: mensen wereldwijd in beweging krijgen. Hij gelooft namelijk dat de mens gemaakt is om te bewegen. En dat bewegen essentieel is voor een gezond en gelukkig leven. “Moon Trees is gebaseerd op computergames, maar vindt plaats in de fysieke wereld. Moon Trees is dus de overtreffende trap van een computergame en nog gezond ook! We zijn ervan overtuigd dat we met Moon Trees kinderen, tieners en volwassenen in beweging kunnen krijgen!” vertelt Jan-Paul de Beer.

Gamende jongeren aanspreken

Computergames zijn onder kinderen en tieners razend populair. Dus wil je hen aanspreken en stimuleren om buiten te spelen dan kan je dat doen door een brug te slaan tussen buitenspelen en gaming. “Programmeurs en game designers die normaal computer games maken hebben zich nu ingezet voor het ontwerpen van een buitengame en daarbij gebruik gemaakt van de meest innovatieve technieken. Voor deze game wordt gebruik gemaakt van een internet of things netwerk. De boomcomputers communiceren draadloos met elkaar. Bovendien speel je deze game in een van de mooiste gamedecors ter wereld; in de bossen.” vertelt Ciaran Barsema, algemeen directeur van Springlab Forest.

Een volwaardige work-out

Het doel van het spel is om in 45 minuten zoveel mogelijk punten te verdienen door Moon Trees te veroveren. Het spel Moon Trees verlangt meer dan voldoende fysieke inspanning en sociaalemotionele inzet om te voldoen aan de definitie van sport. Ciaran Barsema vervolgt: “Het spelen van Moon Trees kan een bezoek aan de sportschool prima vervangen; het is een volwaardige work-out. Bovendien moet je als team slim samenwerken om te winnen.”

Samenwerking van innovatieve partijen uit de regio

Moon Trees is tot stand gekomen dankzij de intensieve samenwerking van verschillende innovatieve bedrijven uit de regio Apeldoorn. Een van de partijen is Ontwikkelingsmaatschappij Oost NL. Uit het Fonds Gelderse Cultuurleningen verstrekt Oost NL als fondsmanager een lening aan Springlab Forest. Pieter Rhemrev, manager business unit Capital bij Oost NL: “Met het Fonds voor Gelderse Cultuurleningen moedigen we vernieuwing, talentontwikkeling en kwaliteitsverbetering aan in de culturele en creatieve sector. Moon Trees stimuleert op een speelse manier een gezonde levensstijl. Zo leveren we indirect een bijdrage aan een gezondere maatschappij en dragen we tegelijkertijd bij aan de lokale werkgelegenheid, bij zowel Springlab Forest als Klimbos Veluwe. Springlab Forest legt hierdoor een goed fundament dat toekomstige groei kan dragen.”